Εκπαιδευτική ημερίδα στο ΕΜΠ για τη Διεθνή Ημέρα Φωτός 17 Απριλίου 2019

Share This Post

\"IMG_7310-001\"

Την Τετάρτη 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο εκπαιδευτική ημερίδα για για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Φωτός.

Τη διοργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκε το Εργαστήριο Φωτονικών Επικοινωνίων (ΕΦΕ) της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ως εθνικός εκπρόσωπος της UNESCO για τις δράσεις της Διεθνούς Ημέρας Φωτός στη χώρα μας.

Η Διεθνής Ημέρα Φωτός καθιερώθηκε μετά το Διεθνές Έτος Φωτός 2015 και ορίστηκε να γιορτάζεται την 16η Μαΐου κάθε έτους, ξεκινώντας από το 2018. Πρόκειται για μια γιορτή που αποσκοπεί αφ\’ ενός να φέρει το ευρύ κοινό σε επαφή με σπουδαίες επιστημονικές ανακαλύψεις που έχουν σχέση με το φως, την παραγωγή του και την επεξεργασία του και αφ\’ ετέρου να αναδείξει όλες τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής όπου η οπτική τεχνολογία και οι εφαρμογές της  παίζουν καθοριστικό ρόλο όπως π.χ. η επικοινωνία, η ιατρική, η τέχνη, ο πολιτισμός η ψυχαγωγία κ.ά.

Η εκπαιδευτική ημερίδα του ΕΜΠ απευθυνόταν σε μαθητές λυκείου που ενδιαφέρονται να ακολουθήσουν τεχνολογική κατεύθυνση στις σπουδές τους. Ομιλητές ήταν τέσσερις διακεκριμένοι απόφοιτοι του ΕΦΕ που μίλησαν για την φωτονική αλλά και για την προσωπική τους διαδρομή ώστε να εμπνεύσουν το νεαρό κοινό με στόχο να οραματιστούν το δικό τους φωτεινό μέλλον.

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό προς το κοινό και τους προσκεκλημένους ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Φωτονικών Επικοινωνιών Καθηγητής Ηρακλής Αβραμόπουλος, και στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες-παρουσιάσεις των διακεκριμένων ομιλητών:

  1. Νίκος Πλέρος – Επίκουρος Καθηγητής ΑΠΘ

«Τα φωτεινά μονοπάτια της επιστήμης και της τεχνολογίας»

\"IMG_7135-001\"

Ο κος Πλέρος έκανε μια ανασκόπηση των σημαντικότερων ιστορικών σταθμών στην προσπάθεια της κατανόησης της φύσης του φωτός και της αξιοποίησής του σε τεχνολογικές εφαρμογές. Ξεκινώντας από τις φρυκτωρίες για τη μετάδοση  οπτικών τηλεπικοινωνιακών σημάτων στην αρχαιότητα, η ανασκόπηση περνάει στις σημαντικότερες θεωρητικές και πειραματικές μελέτες αναφορικά με την κυματική και σωματιδιακή φύση του φωτός, καταλήγοντας στην ερμηνεία του φωτοηλεκτρικού φαινομένου από τον Αϊνστάιν και στις εφαρμογές της ακτινοβολίας στη ραδιοαστρονομία με αποκορύφωμα την ανακάλυψη της κοσμικής ακτινοβολίας που σφράγισε την επιβεβαίωση της θεωρίας της Μεγάλης Έκρηξης (Big Bang). Στη συνέχεια παρουσίασε τους σημαντικούς σταθμούς της εφεύρεσης του λέηζερ και της οπτικής ίνας, καταλήγοντας στις τρέχουσες ερευνητικές προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένων των αντίστοιχων προσπαθειών της ομάδας του Α.Π.Θ., για την εφαρμογή του φωτός σε νευρομορφικά υπολογιστικά κυκλώματα με στόχο την ταχύτερη επεξεργασία πληροφορίας στα πλαίσια της νέας υπολογιστκής επανάστασης του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης.

 

  • Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση του Δρ. Νίκου Πλέρου εδώ

 

  1. Γιώργος ΚανέλλοςLecturer at Bristol University

«Οπτικά Δίκτυα, μια φωτεινή σελίδα στην ιστορία των Τηλεπικοινωνιών»

\"IMG_7178\"

Η παρουσίαση παρακολουθεί την εξέλιξη των οπτικών επικοινωνιών και της φωτονικής τεχνολογίας τα τελευταία 20 χρόνια και την καθοριστική συμβολή που αυτά είχαν στην ανάπτυξη και εδραίωση του κόσμου της δικτυακής πληροφορίας που ζούμε σήμερα. O κος Κανέλλος ξεκινά με μια ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξη των βασικών οπτικών συστημάτων και στη συνέχεια περιγράφει την εφαρμογή τους στα σύγχρονα οπτικά δίκτυα και Κέντρα Υπολογιστών (Data Centers), που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του σημερινού Internet και της ψηφιακής διαδικτυακής επανάστασης. Ολοκληρώνει την παρουσίαση επιχειρώντας να προβλέψει το μεσοπρόθεσμο μέλλον ενός κόσμου πλήρως διασυνδεδεμένων Πραγμάτων (Internet of Things) και την τεχνολογία 5G, και να αναλύσει τις δυνατότητες αλλά και τις προκλήσεις των σύγχρονων οπτικών τεχνολογιών.

 

  • Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση του Δρ. Γιώργου Κανέλλου εδώ

 

  1. Dr. Γιάννης Γιαννούλης – μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΦΕ

«Οι μεγάλες αποστολές της φωτονικής σε έναν αβέβαιο μικρόκοσμο φωτονίων»

\"IMG_7217\"

Η παρουσίαση επιχειρεί να αναδείξει βασικά σημεία της Κβαντικής Οπτικής εστιάζοντας στη συμπεριφορά του φωτός στο κβαντικό του όριο. Οι κβαντικές ιδιότητες που διέπουν τον κόσμο των μοναδικών φωτονίων αναδεικνύονται εστιάζοντας σε δομικές διαφορές συγκριτικά με τη συμπεριφορά του κλασικού φωτός όπως αυτό αξιοποιείται σε εύρος εφαρμογών της φωτονικής. Στο πεδίο των κβαντικών επικοινωνιών, η μεταφορά κβαντικών καταστάσεων μέσω των απλών φωτονίων διέπεται από τις δικές της προκλήσεις και έχουν επιδειχθεί παραδειγματικά διαφορετικές προσεγγίσεις για την υλοποίηση κβαντικών καναλιών επικοινωνίας. Η επιλογή της διάδοσης στον ελεύθερο χώρο για την κάλυψη κβαντικών ζεύξεων μεγάλων αποστάσεων, η αναζήτηση τεχνικών για την απομόνωση του θορύβου αναλύονται περιεκτικά. Στο πεδίο των εφαρμογών, η υπόσχεση των κβαντικών τεχνολογιών με επίκεντρο τον κβαντικό υπολογιστή εισάγεται ενώ έμφαση δίνεται στην ανάπτυξη καναλιών διαμοιρασμού κβαντικού κλειδιού με σκοπό να επιτευχθεί η ασφάλεια των επικοινωνιών μέσω τεχνικών κρυπτογραφίας που βασίζονται στους νόμους που διέπουν την κβαντική πληροφορία. Η συμμετοχή του Εργαστηρίου Φωτονικών Επικοινωνιών (ΕΦΕ) στο ερευνητικό έργο UNIQORN παρουσιάζεται εστιάζοντας στις εφαρμογές των κβαντικών συστημάτων του έργου σε ένα περιβάλλον κβαντικού υπολογιστικού νέφους.

 

  • Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση του Δρ. Γιάννη Γιαννούλη εδώ

 

  1. Κος Χρήστος Σπαθαράκης – συνιδρυτής και CEO της Ferryhopper

 «Ταξιδεύοντας από τις οπτικές ίνες στους φάρους»

\"IMG_7269\"

Ο κ. Σπαθαράκης έκανε μια παρουσίαση που συνδέει τις οπτικές ίνες με τους φάρους, τις σπουδές και την έρευνα με ένα ταξίδι φίλων και τη γνώση για την εντροπία με τις επιλογές που οδηγούν σε ενδιαφέροντα μονοπάτια. Μίλησε για το πώς η τεχνική γνώση συνδέεται με μια startup και πώς το Ferryhopper έχει κοινή αφετηρία με ένα διδακτορικό στις οπτικές ίνες; Πώς μια παρέα φίλων καταλήγει να γίνει εταιρεία και πώς ένα μικρό κενό στην αγορά καταλήγει μια μεγάλη ευκαιρία και ένα όμορφο ταξίδι; Πώς η εντροπία επηρεάζει διαφορετικούς τύπους ανθρώπων σε μια εταιρεία και πώς εν τέλει η απόφαση σχετίζεται με τις μικροκαταστάσεις ενός συστήματος; Τέλος,  μίλησε για το αν έχει νόημα η σωστή κατεύθυνση περισσότερο από την ίδια την κίνηση και πόσο ευθεία είναι η γραμμή ενός ταξιδιού;

 

  • Δείτε το βίντεο με την παρουσίαση του κ. Χρήστου Σπαθαράκη εδώ

\"IMG_7129\"

Μάθετε περισσότερα για τη Διεθνή Ημέρα Φωτός στο  lightday.gr

More To Explore